Som konsult har jag möjligheten att skapa mitt drömliv

Distriktssköterskan Marian Kindström har alltid varit nyfiken på livet. Sedan en tid tillbaka arbetar hon som konsult genom Klara – en spännande roll som hon trivs väldigt bra med då hon kan styra över sitt liv, välja uppdrag utifrån egna önskemål och planera sin arbetstid själv.

– Jag har alltid tyckt om att utmana mig själv och prova på olika saker. Att vara konsult och jobba på olika arbetsplatser är ibland självklart lite pirrigt, samtidigt ger det så mycket tillbaka. Jag älskar mötet med olika typer av människor, det är spännande, man växer som person och blir stärkt av att lämna sin ”comfort zone”.

Friheten i att styra över sitt eget liv

Att vara konsult har många fördelar menar Marian Kindström, dels att man kan styra över sitt liv men också sin arbetstid och planera för uppdrag månadsvis eller till och med årsvis. Hos sin uppdragsgivare Klara lägger hon fram önskemål om hur hon vill arbeta och tillsammans hittar de passande uppdrag.

– Jag har alltid känt mig bekväm med Klara som uppdragsgivare, och vi har sedan länge en inarbetad och god relation. Ledningen är lyhörd och vi har en bra dialog vilket också är en viktig del i att vi har ett så bra samarbete.

Marian Kindström känner också en stolthet i att jobba för Klara eftersom det är ett pålitligt och tryggt bolag med förgreningar även inom de nordiska länderna.

En vilja att ta hand om andra människor

Marian Kindström har svenska föräldrar men är född och uppvuxen i Connecticut i USA. Hon kom till Sverige första gången 1985 och blev väldigt nyfiken på kulturen och människorna och bestämde sig för att stanna.

– Ett av mina första jobb i Sverige var som sjukvårdsbiträde på olika sjukhem. Även om det var en bra erfarenhet kände jag också att jag ville prova något nytt. Jag bytte därför karriärspår och läste till nätverkstekniker men insåg efter en tid att mitt stora intresse var att ta hand om människor.

Marian Kindström studerade till sjuksköterska 2006 och vidareutbildade sig till distriktssköterska 2008. Efter studierna har hon varit både anställd och konsult, och genom Klara har hon jobbat sedan 2012 – som timanställd och underkonsult på Klara.

Idag har Marian Kindström ett konsultuppdrag hos Klara som skolsköterska i Göteborg. Där träffar hon elever dagligen och har hand om hälsokontroller, hälsosamtal och vaccinationer utifrån grundskolans basprogram;

– Vi går igenom elevernas hälsostatus och pratar om hur man kan göra kloka val för att må så bra som möjligt i vardagen. Det kan handla om saker som kost, sömn och socialt liv. Mitt uppdrag känns väldigt roligt och meningsfullt då jag hjälper till att få bort eventuella medicinska hinder så att barnen kan uppnå sina mål.

Till nästkommande skolår kommer Marian Kindström gå upp till en heltidstjänst som konsult då hon trivs väldigt bra på nuvarande arbetsplats, med kollegorna och uppdraget som skolsköterska.

– Trivsel på en arbetsplats är något subjektivt, och olika utifrån vem du är som person. För mig handlar det först och främst om inre faktorer som att känna arbetsglädje. Arbetskollegor och trygghet är en viktig del i det och är jag trygg i mig själv så gör jag också ett bättre jobb.

Vikten av ett värdigt bemötande

För Marian Kindström är det viktigt att vara medveten om hur man bemöter sina medmänniskor. En patient som är i behov av hjälp är väldigt sårbar och som sjuksköterska måste man kunna informera och förklara. För att det ska vara möjligt behöver man också nå fram;

– En klok läkare sa en gång till mig att inom vården vill vi alltid bota, men går det inte att bota ska man lindra, och går det inte att lindra ska man trösta. De få minuterna som det tar att skapa en relation med patienten är så värdefull eftersom det inger tillit, men likaså förenklar det mitt uppdrag. Det blir ett bättre möte, patienten känner sig trygg och nöjd och man själv kan sträcka på sig och vara stolt i att man gjort sitt absolut yttersta i att hjälpa en annan människa.

På frågan om hur hon ser på sin framtid och sitt yrkesval berättar Marian Kindström att hon definitivt kommer att fortsätta sitt samarbete med Klara;

– Eftersom jag älskar friluftslivet, att paddla kajak och bo i min husbil, har jag en dröm om att en dag vara konsult på sommarhalvåret vid någon vacker plats i Sverige, kanske Gotland. En livsstil där man kan kombinera sitt yrke och sina fritidsintressen är fullt möjlig genom konsultföretag som Klara, avslutar hon med ett leende.

Marian i mottagningsrum tar blodtryck på röd kudde med ärmar