Möt Ola Allansson på Klara Dagpatrull

Möt Ola Allansson, 36 år, som är ambulerande sjuksköterska på Klara Dagpatrull i Stockholm. Ett flexibelt, roligt och utvecklande arbete med fina förmåner och bra kollegor.

– Ingen dag är den andra lik, vilket jag också älskar med det här jobbet. Ena stunden kan jag få åka ut på en akut psykiatrisk bedömning, senare hjälpa till på ett LSS-boende och avsluta dagen med att ta hand om ett bensår. Det är väldigt spännande och gör att jag lär mig otroligt mycket varje dag i mitt jobb.

Ola Allansson har bott i Stockholm 16 år och arbetat som sjuksköterska i drygt sex år. Han har en tidigare bakgrund inom vården som bland annat undersköterska och mentalskötare.

– Jag kände att jag ville ta nästa steg i min karriär och vidareutveckla mig. Jag hade också vänner som var sjuksköterskor och tyckte det lät kul och spännande så jag sökte in till utbildningen hos Röda Korset i Stockholm och gick deras treåriga grundutbildning med betoning på global hälsa.

Ola står bredvid sin bil

Ingen dag är den andra lik, vilket jag älskar med det här jobbet, säger Ola Allansson.

Ett arbete med frihet och flexibilitet

Efter studierna provade Ola Allansson på att jobba bland annat inom slutenvårds-psykiatrin och beroendevården. Nu är han, sedan drygt nio månader tillbaka, sjuksköterska hos Klara – en tillsvidare anställning i Stockholm där han har byggt upp en kontakt och kontinuitet med sina verksamheter.

– Jag arbetar måndag till fredag dagtid men har möjlighet att lägga upp planeringen för mina arbetsdagar på egen hand. Jag skulle säga att det bästa med att jobba hos Klara är den stora friheten!

Ola Allansson berättar att det ibland i hans arbete även uppstår akuta utryckningar som han och kollegorna måste prioritera före inbokade jobb;

– I den roll som jag har behöver man vara strukturerad som person men samtidigt kunna hantera snabba ändringar i sitt schema. Jag bokför alltid mina resor, mina arbetade timmar och de olika platserna som jag besöker dagligen. Det blir lite som att vara konsult men med den stora tryggheten som en anställning ger.

Uppskattning, trygghet och fina förmåner

Som sjuksköterska på Klara känner Ola Allansson sig väldigt uppskattad för sitt arbete och får också mycket stöttning – både genom arbetskollegor och ledning;

– I och med att det i grunden är ett väldigt självständigt arbete känns det tryggt att alltid ha kollegor nära till hands om det skulle vara något man undrar över eller behöver hjälp med. Det finns ingen som är expert på allt och man kan vara med om situationer med patienter där man behöver rådfråga någon med mera erfarenhet.

– Jag har valt att arbeta på Klara då jag stortrivs med min patientgrupp och upplägget av arbetsdagarna. Företaget tar också väl hand om sin personal, jag har en helt ny tjänstebil och fina förmåner, exempelvis friskvårdsbidrag.

God gemenskap och personlig utveckling

För att trivas med sitt yrke och på sin arbetsplats tycker Ola Allansson att några av de viktigaste faktorerna är att få stimulans, att ha bra kollegor och möjlighet till personlig utveckling.

– Det är givande och kul att jobba på Klara, min roll ger utrymme till att hitta lösningar på olika utmaningar eftersom man ofta ställs inför nya situationer. Som ambulerande sjuksköterska har man alltid mycket att göra men jag känner aldrig att jag inte hinner med – det är en form av positiv stress kan man säga, säger han och ler.

Klara erbjuder även alla sina medarbetare kompetensutveckling. Bland annat finns det kurser där sjuksköterskor får lära sig att arbeta effektivare med journalföring, eller att bli bättre i bemötandet av patienter med aggressiva beteenden.

– Efter en genomförd kurs så delar vi med oss av all kunskap kollegor emellan, berättar om våra upplevelser och om hur vi kan bli bättre i våra yrken. På Klara har vi också regelbundna gruppträffar, något som känns väldigt bra eftersom det ger möjlighet till att utbyta tankar och idéer om sådant som vi möter i vår arbetsvardag.

Ett avslutande råd som Ola Allansson gärna vill ge till andra sjuksköterskor är att inte vara rädd för att prova något nytt;

– Sjuksköterska är ett enormt bristyrke idag, därför är det onödigt att vara fast i en arbetssituation om man inte trivs. Lyfter man bara blicken finns det bra alternativ där ute. Klara har här gjort ett fantastiskt jobb i att ge sjuksköterskor de bästa tänkbara förutsättningarna för att trivas, utvecklas och leverera ett bra arbete.