Klara ger mig friheten att styra över mitt eget liv

Anki, 59 år, har alltid varit en äventyrare med stor aptit på livet. I sin tidiga yrkeskarriär arbetade hon till sjöss genom handelsflottan men sadlade senare om till sjuksköterska. Idag är hon både konsult och anställd genom Klara – ett fritt, omväxlande och utvecklande arbete som passar hennes livsstil perfekt.

Sedan början av Ankis yrkeskarriär som sjuksköterska har hon provat på de flesta typer av arbetskonstellationer. Hon har varit både anställd och konsult, jobbat dagtid, kväll, natt och åkt runt på olika avdelningar och distrikt i Skåne. Likaså har hon arbetat utomlands, i Norge.

Frihet, spänning och omväxling

– Jag var tidigt i min sjuksköterskekarriär fast anställd på Klara Team men ville prova livet som egen företagare genom en konsultroll för Klara. Det var en spännande period i mitt liv men jag gick så småningom tillbaka till fast på deltid eftersom jag trivs bäst med kombinationen att vara både anställd och konsult.

Anki trivs väldigt bra med sin uppdragsgivare och rollen som hon har. Hon tycker det är spännande, friare och mer rörligt och hon kan ta uppdrag i hela Sverige, men också utomlands. Genom Klara har hon även möjligheten att kombinera en deltidstjänst som konsult med fast anställning.

– Det finns en mängd olika vägar att ta för att skapa sig det liv som man verkligen vill ha.

Idag har jag en fast tjänst på 60 procent nattetid hos Klara Team, det har jag valt själv eftersom jag vill ha friheten att kunna styra över min tid. Vissa månader vill jag jobba heltid, andra inte. Istället kan jag lägga tid på att resa och fortsätta upptäcka världen som alltid varit ett av mina stora intressen.

En ständigt nyfiken äventyrare

Under en femårsperiod i 20-årsåldern arbetade Anki för handelsflottan i Helsingborg och var ute till sjöss i långa perioder;

– Det här var i mina unga år då jag inte hade något fast punkt i tillvaron och såg varje dag som ett äventyr. Efter en tid kände jag att det var dags för en förändring, att gå i land och jobba med något annat.

Ankis första kontakt med vården var en ren tillfällighet. Hon sökte olika sommarjobb och fick en tjänst på Sankta Maria som timanställd och outbildad mentalskötare.

– Jag trivdes bra med den här rollen men jag ville också utbilda mig. Eftersom jag trivdes inom vården så sökte jag in till sjuksköterskelinjen i Lund.

Anki blev klar med sina studier 1997 och fick därefter jobb som sjuksköterska på lasarettet i Helsingborg. Men hon berättar att hon aldrig riktigt trivts med att jobba på samma arbetsplats vilket är ett av skälen till att hon också sökte sig till en friare konsultroll.

– Min period på lasarettet var ovärderlig genom att jag på ganska kort tid samlade på mig yrkeserfarenhet som nybliven sjuksköterska. Men i förlängningen ville jag få fler utmaningar, se andra arbetsplatser och träffa nya människor. Kanske är det den lilla äventyraren i mig som bidragit till det, säger hon och ler.

– Idag har jag erfarenhet inom både palliativ vård och Hospice vilket går lite hand i hand med min nuvarande konsultroll genom Klara där jag är inriktad på ASiH.

God kommunikation är A och O för utveckling

Att ha en rak, konstruktiv och bra kommunikation med ledning, kollegor som patienter är otroligt viktigt i yrkesrollen som sjuksköterska menar Anki;

– Att veta att min chef alltid tar sig tid att lyssna är väldigt uppskattat, det visar på att ledningen bryr sig om oss och är måna om att vi ska trivas och göra ett bra jobb. På Klara har vi högt i tak, vi utbyter tankar och idéer och vi kan påverka. Det här gör att arbetet blir utvecklande även utanför den specifika rollen och de arbetsuppgifter som vi har.

Om man är ambitiös och driven finns det möjligheter att avancera inom andra befattningar hos Klara. Kanske vill man få en ledarroll eller chefsposition, eller ansvar för ett distrikt – oavsett vad så är företagets ledning alltid öppen för en diskussion.

– För mig personligen så vill jag fortsätta utvecklas som sjuksköterska, något som behöver gå hand i hand med att ha ett bra liv och en fritid som passar mig och mina behov. Klara ger mig frihet under ansvar där ett givande och ett tagande ingår som en naturlig del i vårt fina samarbete, avslutar hon.

porträtt Anki ljust hår och svart tröja

– Klara ger mig frihet under ansvar där ett givande och ett tagande ingår som en naturlig del i vårt fina samarbete.