Nyheter

EMA: Vaccin ger högt skydd mot svår omikronsjukdom

stetoskop

Nu har EMA gjort ett uttalande om hur väl dagens covidvaccin egentligen skyddar mot omikronvarianten som sprids snabbt över världen.

Även om den verkar vara mer smittsam än andra virusvarianter så pekar preliminära data från studier i Sydafrika, Storbritannien och vissa EU-länder mot att risken för sjukhusinläggning är lägre vid infektion med omikron, än vid infektion med andra virusvarianter, enligt EMA.

Samtidigt pekar studierna mot att covidvaccinen ger ett sämre skydd mot symtomatisk sjukdom när det handlar om omikron, jämfört med andra varianter, och mot att effekten tenderar att avta med tiden.

I sitt uttalande konstaterar EMA också att färska data tyder på att de som fått en tredje dos vaccin är bättre skyddade än de som bara har fått två doser.

Enligt myndigheten pekar data från Sydafrika mot att personer som fått två doser av ett covidvaccin har upp till 70 procent skydd mot sjukhusinläggning vid infektion med omikron. Liknande data från Storbritannien pekar mot att skyddet mot sjukhusinläggning ökar till 90 procent efter en tredje dos, uppger EMA i sitt uttalande.

Se artikeln i Läkartidningen här.